Министерството на правосъдието излиза с позиция относно насрочения за днес протест

...
Министерството на правосъдието излиза с позиция относно насрочения за днес протест
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието излиза с позиция относно протестите на синдикатите

Министерството на правораздаването излиза с позиция относно насрочения за през днешния ден митинг на един от синдикатите на чиновници в системата на министерството, осведоми пресцентърът на институцията.

" Уважаваме и зачитаме тяхното право да стачкуват. Уважаваме и зачитаме тяхното право да стачкуват. Недоволството на организацията главно е поради поетапното прекосяване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за отнемане от независимост. В същото време българското законодателство планува 24-часовата промяна да е изключение, а през годините това се е трансформирало в норма в бранша ", се споделя в прессъобщението.

Ето го и цялостният текст на формалната позиция на Министерство на правосъдието:

Позиция на Министерството на правораздаването

За през днешния ден е плануван митинг на един от синдикатите на чиновници в системата на Министерството на правораздаването. Уважаваме и зачитаме тяхното право да стачкуват.

Но защо в действителност е митингът? Най-вече за едно – недоволството на организацията е поради поетапното прекосяване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за отнемане от независимост. В същото време българското законодателство планува 24-часовата промяна да е изключение, а през годините това се е трансформирало в норма в бранша.

От 2006 година Комитетът срещу изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ) към Съвета на Европа приканва българските управляващи да подхващат ограничения за унищожаване на 24 –часовите смени на чиновниците в арестите и пандизите. От 2014 година КПИ чака българското държавно управление да се съобрази с рекомендациите и държи да бъде осведомен за датата, от която решението за анулация ще влезе в действие.

Промяната е в интерес най-много на самите чиновници, само че е отлагана с години точно поради страха от митинги. Настоящото управление на министерството няма да се откаже от промяната.

За миналите над два месеца мандат на служебното държавно управление общественият разговор с всички синдикати в системата на Министерство на правосъдието не е спирал. Осигурено и разпределено бе в допълнение финансиране сред чиновниците в местата за отнемане от независимост, както и нарастване на средствата за храна. С приемането и публикуването на наредбата за спомагателните хонорари за реализирани резултати в ГДИН и Главна дирекция " Охрана “ (ГДО) бе решен наболял въпрос в системата, предмет на предходни митинги. Актуализиран бе проектът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Синдикатите бяха включени във всички процеси на публичните поръчки.

В петък, 21 октомври, бе извършена дълга среща с представители на ССЗБ, на която бяха изложени позициите на министерството и бе отговорено на всички заложени въпроси. Синдикалната организация не ги одобри, до взаимно схващане не се стигна. Плавното и поетапно прекосяване на 12-часов режим ще продължи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР